Stockholm Marathongruppen Folksam
Hem
Att springa ett långlopp
Före loppet
Under loppet
Efter loppet
Fråga doktorn
Vad är en skada?
Återvända till idrott efter skada
Smärta - symptombehandling
Muskelsträckningar
Stressfrakturer
Ljumskproblem hos löpare
Knän och löpning - generellt
Runner's knee
Jumper's knee
Underbensproblem hos löpare
Hälsporre
Fotledsstukning
Skavsår och blåsor (SoB)
Skoval
Andningsbesvär
Anemi hos löpare
Förkylning och träning
Mag-tarmsymptom vid löpning
Överträning
Efter-graviditets-träning – EGT
Instruktionsfilmer för töjning
Länkar
Kontakt
Skavsår och blåsor (SoB)

Skavsår och blåsor uppstår när huden glider mot omgivande material (strumpa eller sko, eller bröstvårtor mot träningströjan) och det uppstår friktion. Beroende på hudtyp har man olika benägenhet att utveckla dessa, även om friktionen spelar störst roll.

Förebygga
Förebygga SoB gör man bäst genom att minska friktionen lokalt. Det kan ske genom att närmast foten ha en strumpa som ligger tajt och fast mot foten, och där ovanpå ha en tunnare struma som glider mot den inre strumpan och skon, t ex en damstrumpa av nylontyp. Om bröstvårtorna blir såriga vid löpning kan en enkel tejpning med sporttejp/kirurgtejp förhindra detta. Man bör också se till att löpskorna inte trycker mot särsilda områden eller är för trånga. Vid upprepade SoB på samma plats kan det vara idé att låta en skomakare lästa ut skorna i det området.

Behandla
Behandla SoB görs bäste genom dels ovanstående, plus lokalbehandling med ”falsk hud” i form av t ex Compeed/Comfeel plåster som kan köpas på apotek. Man bör inte punktera blåsor, eftersom det ofta leder till ökad smärta och stor risk för infektion.